čtvrtek 18. února 2010

z konce sveta III

Tak jsme se vratili z dvoudeniho pobytu v narodnim parku Ohnova zeme. Pocasi se tu mirne umoudrilo, jasno, 15 stupnu (kupodivu i Celsia, ne Farenheita), proste parada (spalene nosy vypovi sve). Vylezli jsme na jednu mistni horu (973 m. n. m.)- krest novych pohorek Ohnovou zemi), koupali se ve vodopadu pod ledovcem a v jezere (coz povazuju za shodny s morem, nebot to bylo asi 3 metry nad morem). Taky jsme byli na uplnym konci sveta, ale je to podvod. Ve skole nas ucili, ze tam preci uz nic neni, jenom tma a prazdno. Neverte tomu, nic takovyho tam nebylo, jenom cedule vstup zakazan. Dal je terra incognita, jsou tam lvi - zkratka nepristupna cast narodniho parku. To je konec... To budu urcite reklamovat u ty cestovky, co nas sem vytahla, jen co se vratime domu! To si za ramecek nedaj!
Jeste pred narodnim parkem jsme se jeli podivat na mistni kolonii tucnaku. Jelo se asi 80 kilometru daleko busem, pak kousek lodi a nakonec hezky pesky prochazka primo mezi tucnaky. Parada, byly jich tam stovky a my se jen tak prochazeli metr az dva od nich. Celkem flegmaticka zverina, to se musi nechat. Vyrusovali jsme je pri procesu pareni a vubec jim to nevadilo. Chteli jsme vam nejakeho privezt, ale pry se to nesmi... a taky je otazka, jak by vydrzel s nama ve stanu dalsich pet tydnu.
Dnesek jsme meli urceny na lodku tady ve meste, ale jeli jsme radsi uz vcera vecer, byl prekrasny zapad slunce, kormorani litali a lachtani se lachtali. Videli jsme taky pozustatky po chysich puvodnich ohnovozemskych obyvatel Yamanu - oni tady v te zime zili nazi! Jen se obalovali tukem z lachtanu a hrali se o ohen. A kdyz tyhle ohne videl Fernao Magalhaes, ktery tudy zrovna obeplouval Zemi a objevil pruliv, ktery ted nese jeho jmeno, pojmenoval to tu Ohnova zeme...
Tim jsme tak nejak vycerpali mistni moznosti, dneska mozna navstivime mistni muzeum a dame si jen tak k obedu steak ze svickovy, jidlo mistni chudiny:) Tim nas pobyt na konci sveta konci a zitra brzo rano se presouvame tisic kilometru na sever do El Calafate, odkud se pojedeme podivat na slavny ledovec Perito Moreno a podnikneme vylet v narodnim parku Los Glacieres v okoli vesnicky El Chalten.
Pravdepodobne se zase na par dni odmlcime, protoze napriklad na konci sveta jeste nemaji internet, coz nas velmi rozezlilo. Ale je mozne, ze to bude lepsi nez cekame, pac preci jen se blizime civilazaci:)

2 komentáře:

  1. to je taková škoda...a já už na toho tučňáka udělal ohrádku a připravil mu krmení. Mějte se Vydva parádně
    <*>><

    OdpovědětVymazat
  2. Tučňák nebude... no to je ovšem skandál! A lákali jste ho na rybičky? Třeba by prošlo, že s vámi cestuje dobrovolně. :)

    OdpovědětVymazat