pátek 19. února 2010

tahle zeme je pro psy

Male intermezzo - pojednani o psech. Argentina je psi raj. Psa tu ma snad kazda rodina, kazdy dum je hlidan, nebo spise opanovan, alepson jednim psem. V Buenos Aires nas prekvapili vencici (nezamenovat s pokynem pro kocku, aby sla ven), kteri kolem sebe tahli odhadem 7 - 13 psu (pocet byl casto nespecifikovatelny). Tahli...no spise byli vlaceni smeckou dravych psu. Tu a tam sel nejaky hafik na volno, ale vetsinou na kratkem voditku. Casto tam ale chodili panicci se psy na volno ci na voditku po meste. To si pak zacnete vsimat toho, co se naleza ruzne po chodnicich. I lounak na to upozornoval - a ty bobecky nejsou nekdy uplne male.
Tady v Ushuaie je to trochu jinak. Psi jsou opravdu vsude, ale jejich panicci nikde. Psici jsou vetsinou volne pred barakem nebo si nekde pobihaji kolem sami. Uzasny. Hlavne jsou to casto hafani neurcite rasy - ale neco mezi labradorem a Blakem, a to ruznych barev, mohutne telo, ale uzky cumak.
V nasem kempu maji psy hned dva - kazdy ma krasnou boudicku se sedlovou strechou. Jeden ma dokonce boudu dvoupatrovou, nahore bydli mistni cica, takze i kockomil si tu prijde na sve.
Aby toho nebylo malo, tak ten pruliv, ktery vede kolem Ushuaiy, se jmenuje Beagle channel. Nebylo to ale podle psa, ale podle lodi, s kterou ho proplouval Robert FitzRoy (na palube mel mladeho Charlese Darwina)... ale to uz jsme zase trochu jinde...
(Moc rada bych pridala nejake fotky, ale to neni bohuzel zatim dost dobre mozne...)

1 komentář: