sobota 20. února 2010

poznamky k Ushuaie

Ted jsme uz v El Calafate a chystame se na vylet na slavny ledovec Perito Moreno. Cestou sem (cely den v buse) jsme premysleli o tom, co by se v Ushuaie dalo lip a co naopak bylo dobre.
Takze, kdybyste tam nahodou nekdy jeli, tak:
- objednejte si hezke pocasi, pak se ale nezapomente namazat (kremem)
- pokud se radi prochazite, ubytujte se v campu La Pista del Andino, je to tak pul hodiny od centra, ale cestou je samoska a poznate i neco jineho nez turistickou ctvrt (stalo to krasnych 22 pesos na osobu a noc, tedy 110 Kc)
- pobliz kempu je paradni bistro La Gringa, na rohu hlavnich ulic Av Leandro de Alem a Marcos Zar, tam si i v jedenact vecer muzete dat genialni jidlo a nepripadate si divne, ze jeste tak pozde jite. Tam to totiz zije, sefuje mu tatik od rodiny, deti pomahaji uklizet stoly. Jen takhle vecer uz nemivaji bife de chorizo...
- dalsi kulinarsky zazitek je pivo Cape Horn z mistniho pivovaru. Vetsina piv je tu nevyrazna, ale pit se da (krome patoku Izenbeck), popularni je svetly Quilmes (podobne europivo jako gambac, ale je to 12), polotmavy special Cape Horn v kempu La Pista del Andino s vyhledem na Ushuaiu a Beagle channel - to je zazitek na cely zivot. A navic majitel kempu, nebo zkratka ten typek, ktery to tam opecovaval, se zna s majitelem tohoto nejjiznejsiho pivovaru na svete. Bohuzel nase navsteva nebyla mozna, protoze jeden z vedoucich pivovaru ochorel, ale treba budete mit vetsi stesti.
- ta muzea asi nejsou spatna, obzvlast jsme slyseli, ze ta veznice je moc zajimava, ale kdyz prsi, tak se vam do mesta proste nechce..
- v sobotu jezdi trajekt z Puerto Williams do Punta Arenas, ve stredu obracenym smerem, je to nakladni lod, ktera projizdi vsechny ty krasne fjordy. Plavba trva 34 hodin a verte, ze nas moc mrzi, ze nam to takhle casove nevyslo.
- vylet na tucnaky lze dvema zpusoby, bud muzete levneji katamaranem na celodenni vylet, ale to si na tucnaky poridte dalekohled, protoze je uvidite maximalne z lodi. Pokud pojedete s Pira tour, tak vas sice ceka 1,5hodinova cesta busem a je to celkem drahe (250 pesos na osobu), ale zato se muzete s tucnaky setkat tvari v tvar (potrast jim kridlem je vsak zapovezeno)
- vylet na ostatni ostrovy lze trikrat denne, ten vecerni, od 7 ma sve kouzlo - zapad slunce (kdyz je jasno), ale pak ten majak a kormorany moc neni v te tme videt
- kdyz je krasne, opravdu se vyplati prespat v narodnim parku. Vstupenka do parku plati 48 hodin, tak je dobry to vyuzit (jsme Cesi...)

Žádné komentáře:

Okomentovat